فناوری جداساز لرزه‌ای بادوام بومی‌سازی شد

5 سال قبل
3 دقیقه زمان برای خواندن خبر

به گزارش روابط عمومی صندوق کریمه به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،سالیانه وقوع زلزله در کشورهای مختلف جهان، تلفات جانی و مالی بسیاری بر جای می گذارد.

در این زمینه جداسازی لرزه ای یک روش کاربردی به منظور ارتقای عملکرد لرزه ای سازه هاست که در سال های اخیر به عنوان یک فناوری کارا و فراگیر در جهان پذیرفته شده است.

این سامانه با استفاده از خاصیت انعطاف پذیری و جداکردن سازه از حرکات بستر، امکان محافظت اجزای سازه ای و غیر سازه ای را در برابر زلزله های شدید فراهم می کند.

برای این که بتوان از کلیه بناها در برابر زلزله محافظت کرد، دو راهکار وجود دارد؛ یک راهکار این است که با شیوه‌های مختلف آنها را تقویت کرد که تحت عنوان “مقاوم‌سازی لرزه‌ای” اطلاق می‌شود.

در راهکار دوم به جای تقویت ساختمان‌ها، از قطعاتی در زیر ستون استفاده می شود که انرژی زلزله را به سازه‌ها انتقال پیدا نکند.

مرتبط: فناوران ایرانی توطئه تحریم آمریکا و وابستگی در حوزه فولاد را خنثی کردند

مقاوم سازی سازه های قدیمی

استفاده از جداسازی لرزه ای نه تنها در اجرای سازه های جدید به کار می رود، بلکه در مقاوم سازی سازه های قدیمی نیز، به منظور بهبود عملکرد لرزه ای کاربرد دارد.

تیم پژوهشی مرکز فناوری جداساز لرزه‌ای شریف فعالیت تحقیقاتی خود را از سال 1383 آغاز کرده است و هدف اصلی آن ارتقاء کارایی و تولید جداسازهای لرزه‌ای در داخل کشور بود.

این گروه جداسازهایی را بر اساس فناوری روز دنیا ساخته اند. البته تمرکز آنها بیشتر روی ساخت جداسازهای لاستیکی با میرایی بالا بوده است.

علی بخشی مدیر این واحد فناور گفت: طراحی و ساخت جداسازهای لاستیکی با میرایی بالا توسط این واحد فناور انجام می شود.

این جداسازها کاربرد گسترده ای دارند و در تمام سازه ها مانند بیمارستان ها، مراکز امداد، مدارس، مساجد و دانشگاه ها و همچنین مراکز زیربنایی کشور می توان استفاده کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف ادامه داد: هر چند این جداساز که بیش از 97 درصد آن را لاستیک طبیعی تشکیل می دهد، ظاهر ساده ای دارد اما تولید آن از فناوری پیچیده ای برخوردار است.

همانطور که می دانیم، لاستیک به تنهایی در برابر وزن ساختمان مقاومت بالایی ندارد، بنابراین باید راهی پیدا کرد که از له شدن لاستیک زیر بار قائم ساختمان جلوگیری کند.

در عین حال انعطاف این ماده را برای جذب حرکات افقی حفظ کند. راه حل در استفاده از صفحات فولادی یا الیاف کربنی است که به صورت افقی مابین لایه های لاستیک قرارگرفته و در فشار و دمای معین برای ایجاد یکپارچگی پخته شده اند.

ساخت جداسازهای لرزه‌ای با مواد جدید

به گفته وی، یکی از سخت ترین بخش های فنی کار را می توان یکپارچه کردن صفحات مسلح کننده با ماده لاستیکی دانست.

بدلیل اینکه صفحات فولادی از مقاومت و سختی بالا و قیمت پایینی برخوردارند، از گزینه های اصلی برای تسلیح لاستیک محسوب می شوند. ولی به سادگی با ماده لاستیکی یکپارچه نمی شوند.

بخشی استفاده از الیاف پلی آمید را راه حل دیگری دانست و گفت: این ماده برای نخستین بار در این پروژه به کار گرفته شده و نتایج بسیار خوبی به دنبال داشته است.

پلی آمید هر چند نسبت به فیبر کربن از مقاومت کمتری برخوردار بوده اما بسیار مقرون به صرفه است و یکپارچگی بیشتری با لاستیک دارد.

وی همچنین بیان کرد: یکی از مناسبترین آمیزه‌های الاستومری برای ساخت جداسازهای لرزه‌ای، آمیزه الاستومری بر پایه لاستیک طبیعی است؛

لیکن مهم‌ترین نقطه ضعف لاستیک طبیعی، طول عمر پایین آن ناشی از ضعف در برابر اکسایش و ازن است.

این نقطه ضعف از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چراکه اصولاً طول عمر این قطعات از عمر مفید سازه‌های مرتبط با آن به مراتب کمتر بوده و در طول عمر بهره‌برداری سازه نیاز به تعویض آن‌ها است که این امر ضمن دشواری فراوان، هزینه‌های زیادی را دربر دارد.

مجتمع خدمات فناوری شریف با هدف حمایت، گردهم آوری و هم افزایی میان واحدهای خدمات فناوری دی ماه سال 92 با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری افتتاح شد.

البته با توجه به تاثير آن در ترويج فرهنگ كسب و كار‌های دانش بنيان با حمايت صورت گرفته از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فاز دوم آن نيز در دی ماه سال 1394 به بهره‌برداری رسيد.

 

آخرین اخبار

تسهیلات تبصره 16

12 ماه قبل
2 دقیقه زمان برای خواندن خبر

گام سوم افزایش سرمایه صندوق پژوهش و فناوری کریمه استان قم در سال ۱۴۰۱ 

1 سال قبل
< 1 دقیقه زمان برای خواندن خبر

گام دوم افزایش سرمایه صندوق از 101 میلیارد به 200 میلیارد ریال

1 سال قبل
< 1 دقیقه زمان برای خواندن خبر

دومین رویداد فناورانه ارائه طرح‌های سرمایه‌گذاری صنایع شیمیایی استان قم

1 سال قبل
< 1 دقیقه زمان برای خواندن خبر