بهمنظور ايجاد زمينههاي مشاركت و سرمايهگذاري بخش غيردولتي و حمايت كمّي و كيفي از فعاليتهاي پژوهشي و فنآوري، بالاخص پژوهشها و فناوريهاي كاربردي، دولت مجاز است در تأسيس صندوقهاي غيردولتي مشاركت كند و همچنين موظف به تقويت صندوقهاي دولتي موجود ميباشد و بايد ترتيبي اتخاذ كند كه امكان استفاده از صندوقها از يارانه سود تسهيلات مالي طي سالهاي اجراي برنامه فراهم شود.
هیأت محترم وزیران در تاریخ 1381/10/25، اساسنامه و آییننامه اجرایی ماده 100 قانون برنامه سوم توسعه کشور را تصویب کرد.
به موجب اين ماده دولت موظف است بهمنظور گسترش بازار محصولات داناييمحور و دانشبنيان، تجاريسازي دستاوردهاي پژوهشي و نوآوري و گسترش نقش بخش خصوصي و تعاوني در اين قلمرو، كمك به تاسيس و توسعه صندوقهاي غيردولتي پژوهش و فناوري را انجام دهد.
ماده 44 – متن زیر به انتهاي تبصره (1) ماده (5) قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاريسازي نوآوريها و اختراعات مصوب 1389/8/5 اضافه میشود:
بهمنظور ایجاد زمینههاي مشارکت و سرمایهگذاري بخش غیردولتی و حمایت کمّی و کیفی از فعالیتهاي پژوهشی و فناوري، بالاخص پژوهشها و فناوريهاي کاربردي توسعهاي، دولت مجاز است در تأسیس صندوقهاي غیردولتی پژوهشی و فناوري موضوع ماده (100) قانون برنامه سوم توسعه اقتصادي، اجتماعی، و فرهنگی جمهوري اسلامی ایران مصوب 1379/1/17 مشارکت کند و موظف به تقویت صندوقهاي دولتی موجود میباشد و باید ترتیبی اتخاذ کند که این صندوقها مجاز به استفاده از وجوه اداره شده دستگاههاي اجرایی و سود تسهیلات مالی باشند.
اساسنامه صندوق جدیدالتاسیس و آییننامه مشارکت بخش دولتی، نظام بانکی و بخش غیردولتی در تأمین منابع مورد نیاز آن، جایگاه سازمانی، اهداف و وظایف این صندوقها به پیشنهاد مشترك سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و وزارت علوم، تحقیقات، و فناوري حداکثر ظرف مدت یکسال پس از تصویب این قانون به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آییننامه اجرایی ماده ۴۴ |
اساسنامه نمونه مصوب هيأت وزيران |
قانون شرکتهای دانشبنیان |
با استناد به این آییننامه، صندوقهاي پژوهش و فناوري (مانند بانكهاي عامل) مجازند وجوه اداره شده دستگاههاي دولتي را مديريت کنند.
براساس این آییننامه دستگاههای اجرایی موظف به پذیرش ضمانتنامههای صادره توسط صندوقهای پژوهش فناوری میباشند.
در این دستورالعمل که به تایید بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری رسیده است نحوه و شرایط صدور ضمانتنامه تبیین گردیده است.
حداقل 5% از سرمايه صندوق نوآوري و شكوفايي جهت اعطاي تسهيلات به صندوقهاي پژوهش و فناوري اختصاص مييابد. لازم به ذكر است سرمايه اوليه اين صندوق سي هزار ميليارد ريال ميباشد.